Joga poze (asane) za početnike

Kad god me neko pita šta da trenira, da li da krene u teretanu, trčanje, itd, ja mu preporučim jogu.
Jednostavno, joga je nešto što apsolutno svako može, jer poenta jeste da se radi onoliko asana, odnosno poza i tolikog intenziteta koje telo dozvoljava.

Nema proteina, steroida, šejkova, gluposti, ali osećaj u telu i glavu je zagarantovano najbolji posle dobre joga sesije.

Dalje u tekstu ću vam navesti nekoliko najlakških asana, koje su dobre za cirkulaciju, ravnotežu, snagu i smršavljenje, koje ćete garantovano zavoleti.

''Pas koji gleda na dole'' (Adho Mukno Svanasana)
Jedna od najjednostavnijih, ali najprijatnijih poza je ''pas''. Ova poza izdužuje kičmu, grudni koš i dozvoljava dodatni priliv krvi u mozak. Posle nje ćete se osećati puni energije.

Kako? Sedite na pete, protegnite ruke ispred sebe na prostirci i spustite glavu. Kao da želite da formirate sto, gurajući rukama, jačate noge i vrlo polako dižete kukove. Pokušajte da spustite pete što više možete, pustite da vam glava slobodno pada i stegnite struk.



''Kobra asana'' (Bhujangasana)
Kobra jača mišiće donjeg dela leđa, dok istovremeno čuva kičmu, jača triceps i srce i otvara grudni koš radi lakšeg disanja. Takođe, čini kičmu fleksibilnijom.

Kako? Lezite na stomak, skupljenih stopala. Šake spustite nadole malo ispod ramena na prostirci, i podignite struk i glavu dok duboko udišete vazduh. Torzo zanjišite polako unazad uz snagu ruku koje se ispravljaju i dalje stoje na prostirci. Ispravljenih laktova, trudite se da jednaku količinu snage držite na obema rukama. Glavu veoma polako zabacite pozadi, a ramena obavezno gurajte što dalje od ušiju. Dok se spuštate, polako izdišite.

''Drvo poza'' (Vrikshasana)
Ova poza nam daje osećaj učvršćenosti. Ona nam poboljšava balans i jača noge i leđa. Imitra staloženo drvo koje uspravno stoji.

Kako? Desno stopalo stavite na levu butinu. Sredina stopala bi trebalo da bude ravno i sigurno postavljena, tako da ne pada. Levu novu držite ispravljenu i pokušajte da pronađete balans. Dok udišete u Đai metodi, isključivo kroz nos, ruke podignite iznad glave, a dlanove spojite. Kičmu ispravite što više možete i udahnite nekoliko puta duboko. Izdišući polako, polako spustite ruke i opustite noge. Ponovite isto to, samo drugom nogom.



Nadam se da će vam ove tri jednostavne poze biti lep upliv u priču o jogi, meditaciji i pomoći sa povezivanjem sa samim sobom i bistrenjem uma. Super stvar kod joge je što je bukvalno možete raditi u svojoj spavaćoj sobi 30 minuta dnevno, uz 10 minuta meditacije. Rasteretićete um i telo.

Nisam ni ja verovala u mnogo toga što se priča o jogi, dok je nisam probala. Drži me budnom i svesnom, u apsolutno svakom trenutku dana, i iako to zvučalo nebitno, neverovatan je osećaj kada shvatite koliko zapravo nisam bila svesna, budna i spremna pre nego što sam počela da radim jogu.

Pišite mi, jel ste radili nekada jogu? Da li vam se svidela, zašto da, zašto ne? Radujem se da čujem vaše iskustvo.


Fotografije preuzete sa Joga portala.



Comments