Šta stvarno jedu ti vegani?

Ćao!
Danas želim da vam na zabavan i interesantan način demistifikujem veliki tabu u našem društvu - veganstvo. Šta jedu ti vegani? Kako preživljavaju bez tog životinjskog proteina i kako, zaboga, započinju dan bez kajgane?
Prvo i osnovno, za one koji se nisu susreli sa pojmom, biti vegan znači ne koristiti životinjske proizvode - kako u ishrani, tako i u odevanju, šminkanju i manje-više svakoj oblasti našeg života. Da rezimiramo, biramo da ne jedemo sir, jaja, meso (da, ni ribu) iz etičkih, ekoloških i zdravstvenih razloga. U nekom od sledećih blogova, mogu vam ispričati svoju priču.
Rekli smo šta vegani ne jedu, a šta jedu? Pa, sve ostalo što postoji na ovoj planeti - toliko prelepe hrane imamo koju nam je priroda pružila! Želim da se fokusiram upravo na to: Kako pravilno treba da se hranimo, da bismo živeli duže, lepše, lakše i zdravije, bez nanošenja bola sebi i drugima, a opet uživati u svim ukusima koje volimo?

Prva grupa hrane - POVRĆE

Nisu nam džabe govorile mame i bake koliko je važno jesti povrće. Za razvijanje mozga, moždanih funkcija, prevenciju raznih kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti, kao i kontrolisanje gojaznosti, povrće je ultimativni izbor. Iako možda izgleda repetativno, kada je sirovo i u osnovnom obliku, povrće zapravo postaje interesatno kada se kuva - u tome je ceo štos - kreativnost, milion kombinacija i recepata, igra sa namirnicama i začinima.
Tri najzdravije povrćke na svetu su spanać, kelj i zelena salata - ja ih zovem sveto trojstvo. Po svim nutritivnim vrednostima, ove tri namirnice treba naizmenično da budu deo svakog jela svakog dana. U YouTube zajednici su čak i dobile naziv superfoods - jer to i jesu. Imam na desetine recepata gde ovim sastojcima ponekad ni ne osetite ukus, a unosite ih u nenormalnim količinama.
Ali, i svako drugo povrće koje vam padne na pamet je zdravo, ukusno i puno nutritivnih vrednosti: počevši od krompira, koji ima duplo više proteina od mesa u istoj količini ( 4 šolje karfiola takođe!), pa sve preko krastavca, cvekle, brokolija, patlidžana, paprike, pečuraka, šargarepe, paradajza,tikvica, svih vrsti luka... Opcije i mogućnosti su neograničene i to predstavlja lepotu ove priče!

Druga grupa hrane - VOĆE

Za postizanje maksimalne snage i zdravlja tela i uma, voće treba da predstavlja jedini sećer koji konzumiramo– fruktoza, koja je ljudskom organizmu neophodna za funkcionisanje. Bilo koje voće, u velikim količinama najbolje je jesti ujutru, jer nas drži budnim i daje nam instant energiju za moždane funkcije.
''Pao mi je šećer'', ''Boli me glava, ''Spava mi se a tek je 2 popodne, šta mi je?'' su pitanja koja nam se javljaju samo zato što tog dana ili nekoliko dana za redom nismo pojeli voćku. Istina je da se rafinisani i prerađeni šećer  vare brže nego masti, ali ne brže of fruktoze, prirodnog voćnog šećera!
Najpreporučljivije su banane zbog visokog sadržaja skroba i ogromne kolicine kalijuma u sebi. Takođe, smanjuje visok pritisak. Za srce, srčane i kardio-vaskularne probleme i bolesti najveći lek su bobičasto voće: ribizle, maline, borovnice... Sve one preventuju mnoge vrste tumora i raka.
Avokado, moja lično omiljena voćka je puna zdravnih masnih kiselina, ali takođe pomaže u lečenju dijabetesa i astme. Lubenicu ćini 92% voda i zbog toga je odlična za mršavljenje.
Jabuke, kruške, pomorandže, grejp, limun.... Sve su to prelepe, slatke, zdrave voćke koje su krucijalne za zdrav i potpun razvoj uma i tela.

Treća grupa hrane - ŽITARICE

Ono što svi volimo su peciva, pasta i ostale vrste žitarica. Lepa vest kod veganstva je ta da ne postoji brojanje kalorija! Ta priča u svetu biljne ishrane ne važi, jer organizam svaku od ovih namirnica prepoznaje kao velike količine proteina, vlakana i ugljenih hidrata koje odmah vari i koristi kao izvor energije. Naravno, sve žitarice bi trebalo da budu bez glutena i integralne, ali svakako i da ponekad nisu, predstavljaju važan deo ishrane.
Proizvodi žitarice, kao što je dobro poznato, su: ječam, raž, pšenica, ovas, kukuruz.
Još jedna dobra stvar kod njih je što su jednostavne za spremanje, a uz malo soli, začina i povrća za 15 minuta imate gotov, zdrav i potpun obrok. Ovo je moj omiljeni recept za brzu i preukusnu pastu: http://www.cearaskitchen.com/vegan-avocado-pesto-pasta/
Iako pirinač nije žitarica, hoću da ga spomenem kao deo ove grupe hrane, za kog važe iste stvari kao i za žitarice. Bez masti (samo 2 %) i pun ugljenih hidrata, pirinač je izvor fosfora, magnezijuma, gvožđa, a sprema se na razne načine.

Četvrta grupa hrane - MAHUNARKE / LEGUMI

Jedne od najvažnijih, ali ujedno i najjeftinijh namirnica na ovom svetu su pasulj, leblebije, sočivo, grašak, boranija, bob i ostale.
U svakoj prodavnici, pijaci i radnji na svetu pasulj je najjeftnija hrana. Dobar je za kardiovaskularne bolesti, srce i balansiranje šećera u krvi. Postoji nekoliko vrsta pasulja: beli, crveni, crni i puterasti (butter beans).
Bezbroj opcija i načina spremanja mahunarki čine ovu grupu hrane posebnom. Preporučen je svakodnevi unos makar jedne, zbog ogromne količine vitamina, minerala, ali i broja kalorija koje čine ove namirnice skoro pa kompletnim obrokom.

Peta grupa hrane - ALTERNATIVE i RAZNO

Niko od nas, ili vrlo malo nas vodi veganski način života ceo život. Zbog toga se dešavaju situacije kada nam zafali parmezan, jogurt ili neki drugi životnjski proizvod. Sreća naša je u tome da na tržištu, koje se rapidno razvija, postoje alternative za skoro svaki životinjski proizvod.
Biljna mleka kao što su bademovo, kokosovo, pirinčano, ovseno, pa čak i sojino puni su kalcijuma, vitamina B, D. Iako su skuplji od mleka životnjskog porekla, predstavljaju daleko zdraviju i naravno, etičku alternativu.
Isto važi i za biljne sireve i pavlake, posni majonez i ostale proizvode - u većini slučajeva prave se od palminog ili drugih biljnih ulja, a daleko su niži u mastima od regularnih.
Tofu - protein od soje, alternativa za sir, a ponekad i za kajganu.
Seitan - proizvod od pšenice, sačinjen od glutena, od koga se prave vegapčići (veganski ćevapčići)
Jezgrasto voće - bademi, lešnici, indijski i brazilski orah, pistaći, kao i semenke su takođe jako zdrave i ukusne užine, koje treba svakodnevno konuzumirati.
Iako u početku izgleda kao mnogo posla, pamćenja i odricanja, vremenom postane uživanje kuvati, kombinovati, mešati, praviti i naravno, jesti sve plodove koje nam je priroda podarila. Ovakav način ishrane može pomoći u smanjenju stresa, raznih bolesti kao što su povišeni holesterol i dijabetes, mršavljenju, ali i očuvanju planete zemlje i životinja.
Veganstvo stvara spiritualnu povezanost sa svetom oko sebe: čuvati prirodu, životinje ali i svoje zdravlje!

Fotografije preuzete sa:
www.wikipedia.org

Comments